Geschiedenis

 

In de jaren zestig en zeventig ontstonden in veel steden plannen om de stad aan te passen aan de moderne tijd: grachten moesten worden gedempt en oude binnensteden dienden plaats te maken voor grote wegen voor de auto die steeds populairder werd. Dergelijke plannen ontstonden ook in Amersfoort. Om te voorkomen dat er vandaag de dag niets meer van de historische Amersfoortse binnenstad over zou zijn, werd in 1971 Stadsherstel Amersfoort opgericht. Door het aankopen van tactisch gelegen panden en protest tegen de plannen van de gemeente werd voorkomen dat dwars door de stad wegen werden aangelegd.

 

In de loop van de tijd is Stadsherstel Amersfoort doorgegaan met het verwerven, restaureren en soms herbestemmen van monumentale panden. Met het uitbreiden van het werkterrein naar Utrecht in 2009 veranderde Stadsherstel Amersfoort in Stadsherstel Midden-Nederland. De kennis die door de jaren heen in Amersfoort is opgebouwd wordt nu ook toegepast in Utrecht.

 

Als verwijzing naar de beschermende rol die Stadsherstel Midden-Nederland speelt zijn de panden van Stadsherstel, vooralsnog alleen in Amersfoort, te herkennen aan een schildje met een afbeelding van Sint Joris en de draak.